Nu există o reţetă universal-valabilă a succesului. Că dacă ar exista, mulţi dintre noi am „prepara-o” cel puţin o dată în viaţă.
Ce este, de fapt, succesul?
Nu putem vorbi de o definiţie corectă sau mai puţin corectă a succesului. Ne raportăm la succes în mod diferit, deoarece suntem diferiţi şi trăim experienţe distincte. Poate modul cel mai la îndemână de a defini succesul este următorul: Succesul înseamnă bani, putere şi notorietate.
Iată ce spun alţii:
Succesul este abilitatea de a trece de la un eşec la altul fără pierdere de entuziasm. (Winston Churchill, om politic britanic)
Succesul înseamnă să cazi de nouă ori şi să te ridici de zece ori. (Jon Bon Jovi, artist american)
Succesul este acel clasic ABC pe care îl cunoaştem cu toţii: Abilităţi, Baftă şi Curaj. (Charles Luckan, businessman american)
Multe dintre persoanele care au cunoscut succesul consideră că, pentru a accede la el, trebuie să faci cunoştinţă şi cu eşecul. Mai apoi, pentru a întreţine succesul, trebuie să-ţi asumi eşecul şi propriile greşeli. Iar asta nu o dată, ci de fiecare dată.
Viziunea lui Luckan asupra succesului este redată concis, dar cuprinzător.
Se desprinde acum o altă întrebare: care sunt proporţiile ideale din abilităţi, baftă şi curaj pentru a ajunge direct acolo unde visezi?
Nu există nişte doze unanim valabile care să conducă la un succes fulminant. Oamenii celebri, de succes, au fiecare propria lor experienţă de viaţă în ceea ce priveşte reuşitele. Niciuna nu seamănă cu cealaltă, după cum nu există nişte doze ideale care să garanteze succesul.
Norocul sau o conjunctură propice sunt elemente care pot contribui la conturarea succesului personal. Însă, trebuie reţinut că şi acestea sunt adaptate fiecărui individ în parte. Totuşi, există o serie de abilităţi (sau calităţi) pe care oamenii de succes le au în comun. S-au făcut studii şi statistici în acest sens.
Care sunt lucrurile pe care le au în comun oamenii de succes? Iată 10 dintre trăsăturile de caracter care se găsesc la o bună parte din oamenii care au cunoscut succesul fulminant.
Cuprins
Pun pasiune în ceea ce fac
Ca să faci ceva foarte bine în viaţă, trebuie să pui pasiune. Să pui pasiune în orice domeniu în care eşti implicat devine chiar un scop în sine. Când îţi dai toată silinţa să îţi reuşească ceva şi tinzi să fii printre cei mai buni, atunci există pasiune şi o portiţă deschisă spre succes.
Sunt autodidacţi
Să fii un spirit autodidact înseamnă să îţi doreşti în permanenţă să acumulezi informaţii noi. Să le cauţi, să le înţelegi, să le asimilezi. Oamenii intelectuali de succes nu încetează să citească şi să participe la cursuri de specialitate şi la conferinţe.
Pun preţ pe organizare
Trebuie să ai o viziune clară asupra direcţiei pe care intenţionezi să o urmezi. Fără repere este aproape imposibil să ajungi la rezultatele visate. În lipsa unor aspiraţii clare şi a unui plan foarte bine pus la punct, încercările au mari şanse să fie zadarnice.
Ştiu să profite de ocazii
Este mare lucru sa îţi asumi riscuri, dar să fii pe fază când ţi se deschid în faţă oportunităţi favorable. Pentru a da curs ocaziilor ofertante, trebuie să ai curaj. Ca să ai curaj, e nevoie şi de tăria de a accepta şi a trece peste eventuale eşecuri care vor apărea în drum. Oamenii de succes ştiu cel mai bine acest lucru!
Sunt lideri
O mare parte din oamenii de succes ajung să ocupe poziţii de lider. De regulă, un astfel de spirit este înnăscut. Abilitatea de lider se finisează în timp. Un lider, printr-un comportament sănătos, îi poate influenţa şi motiva extrem de frumos pe toţi cei din jurul său.
Sunt raţionali
Succesul presupune, în plus, să ai tăria de a gândi la rece şi de a judeca lucrurile cât mai obiectiv. Oameniilor de succes nu le stă în caracter să se panicheze ori să creeze o dramă din orice eşec. A nu te lăsa prins în hăţişul emoţiilor reprezintă dovada clară a unui comportament lucid şi raţional, deci demn de succes.
Manifestă curaj
Curajul e forţa de a te arunca înainte şi de a face faţă oricărui neprevăzut. Fără curaj, nu dai şansa lucrurilor să se întâmple. Antreprenorii adevăraţi ştiu încotro se îndreaptă şi sunt pregătiţi să trateze obstacolele cu forţă şi precizie.
Se înconjoară de oameni puternici
Oamenii de succes, care se bucură de notorietate, se înconjoară de oameni asemenea lor. Nu doar că au un fler aparte în a identifica persoane potrivite, însă acţionează în aşa fel încât să fructifice legăturile cu acestea.
Sunt integri
Succesul pe termen lung şi nu acela asemănător unui foc de paie se construieşte cu un soi de integritate. Oamenii de succes autentici sunt parolişti, profesionişti şi evită să creeze parteneriate îndoielnice cu persoane dubioase.
Dau dovadă de tenacitate
Tenacitatea este o trăsătură de caracter primordială: aceea de a fi perseverent şi constant în toate demersurile. Face o pereche bună cu perfecţionismul şi se însoţeşte de asumarea greşelilor, o altă virtute esenţială. Împreună reprezinta unul dintre indiciile care conduc spre poarta succesului.
Unii dintre noi intelegem gresit treaba asta cu oamenii de succes. A avea succes nu inseamna a sta picior peste picior si a-ti venii banii pe burlan. Succesul inseamna multa munca si succesul nu inseamna neaparat fericire.